خبرگزاری دانشگاه آزاد اسلامی - آنا

حافظان حیات‌وحش هشدار می‌دهند

تا انقراض چیتاها تنها دمی باقی است

سه‌شنبه 7 دی 1395 - 13:36
چیتا

در میان کاهش جمعیت بسیاری از گونه‌های حیات‌وحش آفریقا، برخی حافظان منابع طبیعی زنگ هشدار را برای کاهش جمعیت چیتاهای این سرزمین که سریع‌ترین جانور دنیاست، به صدا درآوردند.

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از واشنگتنپست، دانشمندان با توجه به کاهش چشمگیر زیستگاه‌های حیات‌وحش آفریقا اعلام کرده‌اند که این عامل سبب نابودی و کاهش شمار چیتاها شده است.

در حال حاضر حدود 7100 قلاده چیتا در سراسر حیات‌وحش آفریقا و منطقه کوچکی از ایران باقی مانده است و تجاوز انسان به زیستگاه‌های این جانور باعث نابودی یک درصد زیستگاه‌های این حیوان شده است.

محققان محیط‌زیست اعلام کرده‌اند که چیتا را با توجه به موقعیت خطیری که در حیات‌وحش دارد، نه تنها به عنوان یک گونه آسیب‌پذیر، بلکه به عنوان یک گونه در معرض انقراض باید شناخت تا حساسیت‌ها نسبت به حفاظت از این گونه باارزش بالاتر رود.

این دوران، زمان فشرده‌ای برای گونه‌هایی مانند چیتا به شمار می‌رود که برای حیات به زیستگاه وسیع‌ نیاز دارد. حدود 77 درصد زیستگاه‌های چیتا خارج از محدوده حفاظت‌شده حیات‌وحش است و در کنار کاهش زیستگاه چیتا در آفریقا، چیتاها با حمله روستایی‌ها نیز روبه‌ر می‌شوند که لازم است دولت‌ها و روستاها تحمل خود را نسبت به این جانور گوشت‌خوار که گاهی دام‌ها را نیز شکار می‌کند، بالا ببرند تا از این طریق بتوان کم‌تر به نابودی آن دامن بزنیم.

در این میان، برخی روستاییان و شکارچیان برای استفاده از گوشت این جانور نسبت به شکار آن اقدام می‌کنند یا به تجارت غیرقانونی توله‌های چیتا می‌پردازند. قاچاق پوست چیتا و تصادف این جانور با خودروهای پرسرعت از دیگر عوامل نابودی سریع‌ترین جانور کره زمین به شمار می‌رود.

محققان، سرعت 29 متر در ثانیه را برای چیتا به ثبت رسانده‌اند. این گونه جانور هنگام شکار آهسته‌تر می‌دود و تنها چند صد متر را با بالاترین سرعت می‌دود. بیش از نیمی از چیتاهای دنیا در آفریقای جنوبی از جمله نامیبیا و بوتسوانا زندگی می‌کنند. جمعیت چیتاها در آسیا عملا از بین رفته است و تنها کم‌تر از 50 قلاده از این حیوان در ایران باقی مانده‌اند. از آنجایی که چیتاها برای زندگی به مناطق وسیع می‌روند، معمولا پیدا کردن آنها دشوار است.

طبق آمار سال گذشته از سوی اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط زیست درباره آمار چیتاها اعلام شد، 6700 چیتا به ثبت رسید که در این میان، فهرستی از گونه‌های در معرض خطر نیز تهیه شد. شمار چیتاها در زیمبابوه از 1500 قلاده در سال 1999 به 150 تا 170 قلاده بین سال‌های 2013 و 2015 کاهش نشان می‌دهد.

کارشناسان امور چیتاها اعلام کرده‌اند که مقامات آنگولا به تازگی برنامه‌ای را برای حفاظت از چیتاها و سگ‌های وحشی آفریقا در دستور کار خود قرار داده‌اند. به رغم نابودی زیستگاه چیتا در این قاره، منطقه «مارا» در جنوب غربی کنیا و در پارک ملی «سرنگتی» مجاور در تانزانیا هنوز هم پناهگاهی برای این حیوان وجود دارد. طبق اطلاعاتی که از قلاده متصل به گردن یکی از چیتاهای این منطقه به دست آمده است، یک چیتا در طول شب حدود 19 کیلومتر راه رفته است.

مترجم: ندا اظهری

نظرات (0 عدد)
  1. 1- لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  2. 2- نظرات حاوی مطالب توهین‌آمیز یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران و مغایر با قوانین کشور منتشر نمی‌شود.
  3. 3- نظرات پس از تایید منتشر می‌شود.